25 Temmuz 2013 Perşembe

Far Cry 3 inceleme (PC)


Far Cry 3, Ubisoft Montreal'in Ubisoft Massive, Ubisoft Red Storm ve Ubisoft Shangai stüdyolarıyla birlikte geliştirdiği Ubisoft'un yayımladığı açık dünya birinci şahıs nişancı video oyunudur. Seri olarak 2008 yapımı Far Cry 2'nin devam oyunudur. Fakat iki oyun senaryo olarak birbirinden bağımsızdır.Microsoft Windows, PlayStation 3 ve Xbox 360 için çıkarılmıştır.


Oyun Yayımcısı ve Yapımcısı: Ubisoft


Oyun Motoru: Dunia Engine

Oyun İnceleme

Oyunda Jason Brody alı karakteri yönetiyoruz.Oyunun hikayesine gelirsem Jason Brody ve arkadaşları Rook Adalarına Sky Diving yaparak atlıyor ve adada tatil yapıyorlar barlar, hayvanlar, deniz, doğa derken adanın korsanları olan psikopat karakterimiz ve adamları tarafından tutsak ediliriz. Vaas ailelerimizden fidye alarak bizi köle olarak satmayı planlar. Jason Brody(yani biz) ve abisi Grantle kaçmaya çalışır ve tam kaçarken yakalanırlar. Vaas Jason'ın abisini şahdamarından vurur ve bize kaçmamız için süre tanır ormana doğru kaçarız. Tam kaçarken göle düşeriz ve bir el bizi kurtarır. Gözümüzü küçük bir barınakta açarız ve yanımızda bir adam vardır. Bu adam bize bir aletle dövme yapar ve bize yardım eder. Adamın adı Denis'dir bu Denis Rakyat kabilesinden biridir ve bize kabileyi tanıtım görev verir(Bundan sonrasını anlatmıyorum spoiler vermiş olurum)...


  
Gelelim grafiklere. Grafiklere baktığımızda Ubisoft'un çok başarılı ve detaylı bir iş ortaya koyduğunu görüyoruz. Evimizdeyken yerdeki halıların kenarının katlanmış olduğunu görebiliriz. Ada geniş bir dünyaya sahip, bu arada adanın haritasını diğer oyunlara göre 10 kat daha büyük. Oyun da bir sürü kasaba, köy gibi yerler araştıracağız, gezeceğiz, keşfedeceğiz ve keşfederken her yerin ne kadar detaylı olduğunu göreceğiz. Açık dünya oynanışına sahip olduğu için oyunun senaryosunu oynamasanız bile uzun bir süre eğleneceksiniz. Fakat kasaba ve köylerde yaşayan bir şehir atmosferi yok. Ama doğada vahşi bir yaşam sizi bekliyor çeşit çeşit hayvan türleri var, sadece karada vahşi bir yaşam yok okyanusun diplerine indiğinizdede türlü türlü balık ve bitki görüceksiniz. Doğada gezerken yolda arabası bozulmuş insanlar görbilirsiniz. Vahşi yaşama girersek asıl olay burda böyle geniş bir dünyada ava çıkmak en eğlenceli şey. Bunu oynanabilirlik kısmında anlatıcam. Karakter tasarımları gerçeten inanılmaz güzel olmuş. Sadece ana karakterler değil tüm senaryo karakterleri detaylı hazırlanmış. Vaas oyun dünyasının efsaneleri arasına girebilir. Bu karakterlerin animasyonları ve ağız haraketleri Far Cry 3 oyununa yakışır şekilde olmuş. Tropik bir adada olduğumuzdan dolayı bolca ağaç, yeşillik görücez. Oyunda ağacın yapraklar arasından güneşin süzülüp gelmesi bile insanı grafikler konusunda tatmin oluyorsunuz. Pek çok ortamda fotoğraf makinesi çıkarıp resmini çekesiniz geliyor. Araba sürerken benim genellikle manzaraya gözüm takılıyordu sizin takılmasın yoksa arabanızla birlikte şarampolden aşağı yuvarlanırsınız ve birden arabanız alev alır, patlar patlaması sorun değil etraftaki çimler yanarsa kaçmanız zor olur benden söylemesi. Etrafı yakarsanız çok fazla heycan yapmayın alev alan otlar çabuk sönüyor. Ama her objeyle etkileşime geçemiyorsunuz oyun o kadar geniş bir fizik sunmuyor. Grafiğin üstünde çok durduk diğer özelliklere geçelim.



Seslere geçelim. Oyunda hayvanın ne olduğunu anlamanız için sadece sesini duymanız yeterli olacaktır. Ubisoft oyunun seslerindede başarılı bir işe imza atıyor. Dışarda duyduğunuz seslerin aynısını denizin altında daha değişik duyarsınız. Silah sesleri de çok başarılı olmuş okun fırlayış sesi, sniper ile bir düşmanı kafasından vurunca çıkan ses ve diğer silahların sesleri çok başarılı olmuş. Dialoglarda ise gerçekten mükemmel bir iş ortaya koymuş. Oyunda 
gerçekten aktörlük çok çok iyi. Genel olarak oyunun sesleri başarılı olmuş.


Gelelim oynanabilirliğe, oynanabilirlikte önce doğada avlanmayla başlyacağım. Oyunun vahşi hayatından hayvan çeşitliliği çok fazla geyiğinden tutun kaplanına her türlü hayvan var. Avlanrken sesisizlik çok önemli mesela bir geyik avlarken koşarak ve dikkat çekerek avlamaya çalşırsanız başarısız olursunuz. Sesisce eğilerek ve ağır admlıarla avlamanız gerekir. Ben genellikle okla avlanmayı öneriyorum, bir tabanca ya da M4 ile öldürmeye çalışırsanız o hayvanı öldürürsünüz ama bütün hayvanları o sesle kaçırırsınız. Oyunda Crafting ve RPG öğeleri dikkat çekiyor. Crafting için bitki topluyor ve hayvan derileri topluyoruz ve yeni çanta, cüzdan yapıyoruz, bu çanta cüzdan yaptıkca daha fazla para toplayabiliyoruz, silah taşıma kapasitemiz artıyor. RPG öğelerinde ise kazandığınız yetenek puanlarıyla pasif ve aktif skiller açabiliyoruz. Oyunda yeni skiller açtıkça vücudunuza yeni dövmeler geliyor. Oyun da düşmanlarımızı bıçaklayarak sesizce öldürebiliyoruz. Oyunda oynanabilirlikte küçük eksileri saymasak en büyük eksisi yapay zeka oluyor. Oyunda gerçekten salak bir yapay zeka var düşmanın önünden geçiyorsunuz sizi farketmiyorlar. Oyunda ister sesizce düşmanlarınızı öldürün ister Rambo gibi yardırarak aksiyonun dibine vurun bu size bırakılıyor.
Oyun genel olarak başarılı olmuş herkesin denemesini tavsiye ederim. Gerçekten 2012 yılının en iyi oyunlarından biri.
Artılar
Oyunun mükemmel grafikleri, açık dünya oynanışı olması, devasa bir harita ve kendini tekrar etmemesi.
Eksileri
Yapay zeka


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder