23 Temmuz 2013 Salı

Fifa 13 inceleme (PS3)



Oyun Yayımcısı: Electronic Arts

Oyun Yapımcısı: Electronic Arts

Oyun İnceleme

Fifa 13'de menü 2012'nin menüsüne çok benziyor. Öncelikle online sistemine değinmek istiyorum. Oyunun online sistemi yine önceki yıllarda olduğu gibi çok zengin bir içeriğe sahip. EA Sports Football Club sayesinde,  gerçek hayattaki futbolla FIFA 13'ün etkileşimi sağlandı, ayrıca arkadışınızla iletişim imkanlarınız fazlasıyla arttırıldı. Oyunun asıl keyfi online modlarda saklı. EA Sports Football Club hem gerçek hayattaki haftanın derbilerini, fikstürleri, gerçek hayattaki futbolcuların performansına göre oynayabileceksiniz. Şimdi ise gelelim oyun modlarına oyun modları olarak en büyük gelişme Skill Games (yetenek oyunları), Manager Mode ve Be A Pro'nun aynı çatıda birleştiği Career Mode, Oyuncuların birbiriyle rekabet edebileceği EA Sports Arena, Daha geliştirilmiş Ultimate Team modu, Head to Head Seasons yerine bu yıl geçen Seasons modu ve FIFA International World Cup modu dikkat çekiyor. Bu modların büyük bir kısmı internet üzerinden oynanabilen modlar, tabi bu internet üzerinden oynanan modları oynamak için oyunun orjinalini satın almanız gerekir.



Şimdi gelelim grafiklere oyunun grafiklerinde ilk dikkat çeken şey İmpact Engine motoru oluyor. İmpact Engine sayesinde omuz mücadeleleri ve çarpışma anlarındaki anlarındaki hatalar kaldırılmış ve daha stabilleşmiş. İmpact Engine arada sırada sapıtsada 2012'ye kıyasla çok daha az gerçekleşiyor. Oyunun fizik unsurlarına değindiğimizde pasın ve şutun şiddetine göre ivme kazanan top fiziği bazı anlardan bizi şaşırttı. Tekrar açısından yeterince iyi olmasada sunum açısından her zaman olduğu gibi başarılı olmuş. Giriş, çıkış anları dışında oyun ara sahnelerle zenginleştirilmiş.



Müzik açısından her zaman zengin olan Fifa serisi bu yılda bizi yanıltmıyor ve birbirinden güzel müzikler ile kulağımızın pasını siliyor. Bu yıl ana menüde çalan müzikleri tek bir tık ile değiştirebiliyoruz. Türkçe spikere ne kadar sahip olmasada yine Martın Tyler'a Alan Smith yorumlarıyla eşlik ediyor bu senede bizi konuşurken sıkmayan ve kendini pek tekrar etmeyen spiker sesleri var. Şimdi gelerim atmosfere yani seyirci seslerine her sene olduğu gibi bu senede atağa onlarla çıkıp, defansı onlarla yapıyorsunuz. Seyircilerden bu sene takıma göre değişik tezahüratlar ve ses efektleri duyuyoruz. Sesler beklenenin fazlasını veriyor.



Fizik ve taktikler üzerine yoğunlaşan Fifa ekibi oynanışı tamamıyla değiştirmiş. Oyunun yapısına baktığımızda biraz hızlandığını görüyoruz. Paslaşıp takım oyunu oynarsanız gerçekçiliğin keyfini çıkarırsınız. Geliştirilen yapay zeka sistemi oyuncularınızın boşa kaçmasını ve defans yapasını sağlamış. Zorluk seviyesine göre sizi zorlayan yapay zeka ofansif olarak bekleneni yapıyor. Hakem yapay zekasında ise az da olsa tartışmalı pozisyonlar oluyor. Bu sene geçen seneye kıyasla oyuncu yeteneklerine göre farklılık gösteriyor. Oyunun gayet başarılı olan çalım sistemi ise bu sene daha da geliştirilmiş. Oynanabilirliğe bu sene küçük detaylar eklenmiş mesela artık taktiksel frikikler atabiliyoruz. Fifa 13 en çok dikkat çeken özelliklerinden biri ise Move sistemi, bu sistem sayesinde daha çabuk taktik ve oyuncu değiştirebiliyoruz.

Genel olarak bu senede bekleneni sunan Fifa 13 gayet başarılı olmuş.
Artılar
Yeni ve eğlenceli birçok mod oyuncuyu oyundan bıktırmıyor ve uzun soluklu bir oyun haline getiriyor, hatalardan arındırılmış İmpact Engine, daha iyi animasyonlar ve spiker sesleri.
Eksiler
Bir çok modun internet üzerinden oynanması.
Oyunun Çıkışı
EA Kanada stüdyoları tarafından geliştirildi. Oyun Kuzey Amerika'da 25 Eylül 2012 tarihinde,Avusturalya'da 27 Eylül 2012 tarihinde,Avrupa'da 28 Eylül 2012 tarihinde piyasaya sürülecektir.Oyun PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, Wii, PlayStation 2, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, Xperia Play, iOS, Microsoft Windows ve Mac OS X platformları için piyasaya sürülmüştür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder