23 Temmuz 2013 Salı

Modern Warfare karakterler hakkında

John " Soap " Mactavish 


Takma adları : 
Soap 
Hotel Six 
Bravo Six 
2073521 (Seri numarası) 
F.N.G 

Bilindiği üzere bu oyundaki tamamen kontrolümüzde olan ilk karakterimiz. Kendisi 2011 yılında 22.SAS ordusuna, yani Captain Price'ın yanına gönderilmeden önce özel asker olan Gaz'ın özel eğitiminden geçtikten sonra kabul edilmişti. F.N.G bölümünde de kısa bir eğitimden geçtikten sonra Captain Price ile birlikte ilk görevimize gidiyoruz. Call of Duty Modern Warfare 2 ve 3 yapımlarında "Captain" rütbesinde bizlere hem emir veren hem de tekrar oynayabildiğimiz karakterimizin çok değişik yönleri mevcut. Peki nedir bu bilinmeyen yönleri hepsini açığa çıkaralım. 

-Call of Duty 4 Modern Warfare'da hiç sesini duymadığımız karakterimizin ilk sesini E3 2009'da Call of Duty Modern Warfare 2 yapımı için hazırlanan tanıtım videosunda duyduk. 
-Yine 2009'daki tanıtım videosunda karakterimiz Soap, Cliffhanger görevinde bize nasıl adam öldürülür şeklinde birtakım taktikler vermişti. 
-Contingency bölümünde Captain Mactavish ; yani Soap, lakabını ilk kez burada sevmediğini açıklamıştı bizlere. O yüzden bunu saklı tutar ve Captain Price'den başka kimse onun lakabını bilmez. Bir tek "Worm" ismindeki karakter bir kereliğine "Soap" kelimesini duyar ve " Soap ta kim?" şeklinde bir tepki verir. 
-Soap köpekleri asla sevmez. 
-Soap tüm serideki iki ana karakteri birden öldürmüştür. Bunlardan biri ilk oyundaki büyük düşmanımız Imran Zakhaev, bir diğeri de bize ihanet eden General Shepherd'dır. Bu yönüyle Soap kendisinin çok güçlü olduğunu bize göstermiştir. 
-Soap'ın ölüme en yakın olduğu anları sadece iki kez görebiliyoruz. Ancak ikisinde de helikopter ile kurtarılıyor. 
-Soap'ın boynunun arkasında bir dövme mevcut. 
-Ne yazık ki "Blood Brothers" görevinde Vladimir Makarov tarafından öldürülen karakterimizin cesetine ilk oyundaki "Game Over" görevinde Imran Zakhaevi vuran silahı koyan Captain Price, üzüntüsünü bu şekilde dile getirmiştir. 

Soap, İskoçyalı bir asker ancak SAS birliğinin en yüksek rütbeye sahip askeri konumunda. 

-Captain Mactavish, oyundaki ilk ve tek tüm serilerde oynayabildiğimiz karakterdir. 
-Soap 0 rh+ kanına sahiptir. 
-Soap bir katolik Hıristiyandır. 
-Soap İskoçya Ligin'den Glasgow Rangers takımını tutar. 
-Soap, "Back on the Grid" bölümünde yardıma ihtiyacı olmasına rağmen yardım istememiştir. 
-Karakterimiz günlük tutar. Günlüğündeki en ilginç şey ise, Captain Price ile ilk buluştuğundaki Captain Price'nin ona söylediği sözdür : " Doğru.."Soap" nasıl bir isimdir?" 


Captain Price


İngiliz SAS ekibinin bir üyesi olan Price genelde modifiye edilmiş M4A1 tüfeği kullanır ve saha operasyonlarında bere giyer. Modern Warfare 2’de –ki ilk oyundan beş sene sonrasını anlatır- Price bir Rus esir kampında mahkum olarak karşımıza çıkar. İlerleyen bölümlerde kurtarılır ve Task Force 141 (Görev Gücü 141) ekibinin komutanı mevkiine getirilir. Price’ı Billy Murray seslendirmiştir.

Modern Warfare’deki olaylardan önceki on beş sene boyunca Price, 22’nci SAS Alayı’nda teğmen rütbesi ile görevini sürdürmüştür. Bu sırada Ukrayna’da Çernobil yakınlarında Imran Zakhaev’e düzenlenecek suikast görevinde Yüzbaşı MacMillan’ın emrinde çalışmıştır. Bu görev esnasında Price Zakhaev’i M82 tüfeği ile vurarak öldürdüğüne inansa da, Zakhaev ağır yaralanmış bir kolla kurtulmuştu. İkili daha sonra Zakhaev’in askerleri tarafından kıstırılmış, çıkan çatışmada MacMillian Mi-28 helikopterinden düşerek sakatlanmıştır. Kazadan sonra Price MacMillian’ı kaçış noktasına kadar taşımış, burada uzun bir süre düşmana karşı direndikten sonra merkez tarafından kurtarılmışlardır. 


Modern Warfare’deki olaylarda Price, Yüzbaşı rütbesine yükseltilmiş ve bir SAS ekibinin lideri konumuna gelmiştir. Bravo Team adını almış olan ekip, Bering boğazından Rusya’ya oradan Azerbaycan’a ve oradan tekrar Rusya’ya uzanan bir görev gerçekleştirmiştir. Bu görev boyunca Price, bu birlikte Gaz, Çavuş “Soap” Mac Tavish, Mac, Arem, Barton, Wallcroft ve Grifen adlı askerlere komutanlık yapmıştır. 



Mac Tavish ile tanıştıktan sonra Bravo Takımı nükleer cihaz taşıyan bir kargo gemisine saldırır, ancak daha sonra MiG-29 savaş uçakları tarafından saldırıya uğrarlar. Bir helikopter yardımı ile kaçarlarken Price, helikopterden düşmek üzere olan Soap’ı yakalar ve onu ölümden kurtarır. Bir sonraki görevleri adına Rusya’ya giden ekip burada muhbirleri Nikolai’yi kurtarmak için Çavuş Kamarov’un askerleri (Loyalists) ile birlikte çalışırlar. Nikolai’yi bir helikoptere bindirseler de maalesef helikopter vurularak düşer. Ekip ve Nikolai, düştükleri alandan düşmanla çatışarak kaçar ve daha sonra AC-130 model bir uçakla kaçmayı başarırlar.

Nikolai’nin verdiği değerli istihbarat sayesinde Price, takımını Khaled Al-Asad’ı yakalamak üzere Azerbaycan’a götürür. Orada sayısız militan birliklerle çarpışan ekip Al-Asad’ı , Price’a işkence yaptığı yerde yakalar. O esnada Zakhaev’in halen hayatta olduğunu öğrenen Price Al-Asad’ı idam eder. Price ekibine, Zakhaev’i öldürmesi istenen eski görevini anlattıktan sonra, ekip Amerikan donanması kıdemli başçavuşu Griggs tarafından kurtarılmıştır. Militanlardan kaçtıktan sonra Price güç birliği sağlayarak (SAS, Donanma, Kamarov’un askerleri) Victor Zakhaev’i yakalamak için göreve çıkmıştır. Ancak görev sırasında Viktor Zakhaev intihar edip bunun üzerine Imran Zakhaev Amerika üzerine füze gönderdiğinde görev başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bunun üzerine SAS ve donanma tesis boyunca düşmanla savaşıp nükleer füzeleri etkisiz hale getirmişlerdir.

Modern Warfare’in sonunda Rus nükleer füze rampasına düzenlenen bir baskın sonucunda Price, Zakhaev’in adamları tarafından ağır bir şekilde yaralanmıştır. Price bilincini kaybetmek üzereyken M1911 silahını MacTavish’e fırlatmış, o da Kamarov’un askerlerinin kullandığı helikopter yüzünden dikkati dağılmış Zakhaev ve korumalarını öldürmüştür. Olayın ardından bir sıhhiye doktoru Price’ı tedavi etmeye çalışır. 

Modern Warfare ve Modern Warfare 2 arasında geçen olaylarda Price Rusya’da bir esir kampına götürülmüştür ve daha sonrasında Task Force 141 tarafından kurtarılır. Kurtarıldığı ilk anda Price Roach’a (bizim oynadığımız karakter) silahını doğrultmuş ancak MacTavish’i görünce durumu anlayıp birliğe katılmıştır. MacTavish’in bu sahnede Price’a Zakhaev’i öldürdüğü M1911 silahını geri verdiğini görürüz. (Hatta hatırlarsanız bu sahnede MacTavish silahı iade ederken Price’a “Sanırım bu size ait efendim” der.)

Esir kampından kurtulduktan sonra Price, Yüzbaşılık görevine geri döner ve Task Force 141’in görev brifinglerinde adı geçmeye başlar. “Contingency” adlı görevde Task Force’a bir uzman olarak katılan Price, bu görev esnasında içerisinde nükleer füze bulunan bir denizaltıyı yok etme görüntüsünde olup aslında sırf Washington D.C.’de bulunan Elektro Manyetik Dalga silahının ateşlenmesi için bu füzeyi Amerika’ya ateşler. Füzenin ateşlenmesi Çavuş Foley, Onbaşı Dunn ve James Ramirez’in hayatlarının kurtulmasını sağlar.

Daha sonrasında Price MacTavish ile Afganistan’da bulunan bir silah tüccarını araştırmaya gider ancak General Shepherd’ın adamları tarafından saldırıya uğrarlar. Price Ghost ve Roach’u Shepherd ile ilgili uyarmaya çalışırken ikisinin de Shepherd tarafından öldürüldüğünü fark eder. Bunun üzerine “Düşmanımın düşmanı dostumdur” mantığı ile peşine düştüğü silah taciri Makarov dan Shepherd’ın yeri hakkında istihbarat alan Price , intikam peşine düşer. Uçak mezarlığındaki bu sahneyi hatırlarsanız Makarov Price’a istediği bilgiyi verdikten sonra “Seninle cehennemde görüşürüz” der. Price ardından cevap verir “Dört gözle bekliyorum. Sen benden önce gidersen Zakhaev’e selamımı söyle”

Oyunun sonunda Shepherd’ı öldürmek MacTavish’e düşer. Bütün bu olaylar temelinde ve sonrasındaki bilgiler ışığında Price ve MacTavish hain olarak görülürler ve en çok aranan suçlular listesine girerler.

-Price’ın “Endgame” bölümünün sonundaki seri numarası 9051210
-Call of Duty 4’te Soap ve Price, Modern Warfare 2’de Roach ve Soap gibi, Price ve Yüzbaşı MacMillan yakın dostlardı ve her seferinde birisi diğerinden rütbece üst olurdu. Hatta One Shot, One Kill bölümünde Mac Millian Price’a “Sana öğrettiklerimi hatırla” demişti. 
-Oyunda karakterimiz ile ona baktığımızda üzerinde “Captain Price” yazısı çıkıyor. Bu, o zaman kadar ki bütün CoD oyunları içerisinde rütbesi kısaltılmayan tek isimdir. Daha sonrasında Modern Warfare 2’de Soap’ın ismi de kısaltılma olmadan “Captain MacTavish” olarak gözüküyordu ki bu oyunda Price’da aynı uzun ismi halen elinde tutuyordu. Bu ikilinin haricindeki tek istisna Endgame bölümünde General Shepherd’dır.
-Kamarov, Soap, Price ve Gaz Blackout bölümünde köprü üzerinde keskin nişancılık yaparken eğer oyuncu bir grup teröristi yeterince hızlı vurursa Price ona “İyi atış. MacMillan burada olsa seninle gurur duyardı” veya “MacMillan çok etkilenirdi” diyor. Burada bizim kontrol ettiğimiz Soap olduğundan dolayı bir anlamda Soap’ın MacMillan’ı tanıdığını veya hakkında bilgisi olduğunu anlıyoruz.
-Rus esir kampı belli ki Price’ın yaşlanmasında epeyce etki etmiş. Roach onu kurtardığında saçında ve sakalında beyaz teller olduğunu fark ediyoruz.

1 yorum:

  1. NUKEmmel bir yazı olmuş. Çok faydalı buldum teşekkürler :)

    YanıtlaSil